Jadłospis

   Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym wpływa pozytywnie na zdrowie oraz prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci. Przedszkole korzysta z usług cateringowych. Serwowane posiłki są urozmaicone pod względem produktów z wszystkich grup żywieniowych, tj. zawierają produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, mięso i ryby, czyli produkty dostarczające pełnowartościowego białka, a także warzywa i owoce.

   Pracownicy pedagogiczni przedszkola są przeszkoleni w zakresie prawidłowego karmienia dzieci, czyli prawidłowego pobierania pokarmu z łyżeczki, picia z otwartego kubeczka, jedzenia rękoma, samodzielnego posługiwania się łyżką i widelcem. Wszystkie dzieci mają zapewnioną stałą pomoc logopedyczną podczas przyjmowania posiłków.


 

Poniedziałek 21.10

  • Pieczywo razowe z masłem, szynka wieprzowa, zielona sałata, rzodkiewka, pomidor, herbata ziołowa, pomarańcza do przegryzienia. (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Zupa barszcz biały z ziemniakami (alergeny: )

  • Kotleciki z kaszy gryczanej z warzywami i mięsem z szynki, surówka z pekińskiej, kompot (alergeny: jaja i produkty pochodne)

  • Bułeczki maślane z żurawiną ( alergeny: jaja i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

 

 

Wtorek 22.10

  • Krążki miodowe z mlekiem, pieczywo ze słonecznikiem, żółty serek, ogórek kiszony, papryka, roibos. (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Delikatna grochówka na warzywach z grzankami (alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne)

  • Sznycelki z fileta kurczaka, ziemniaki, mizeria, kompot (alergeny:)

  • Racuszki z jabłkami ( alergeny: jaja i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

 

 

Środa 23.10

  • Pieczywo cebulowe, szynka drobiowa, ogórek konserwowy, biała rzodkiew, herbata owocowa, (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Zupa z czerwonej soczewicy (alergeny: seler i produkty pochodne)

  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem bolońskim, kompot (alergeny: jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

  • Jogurt naturalny z owocami naszego wyrobu alergeny: (mleko i produkty pochodne)

 

 

Czwartek 24.10

  • Zupa ryżowa na mleku, weka z masłem, pasta z białego sera i szynki, pomidor, rumianek (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne)

  • Rosół z makaronem (alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne)

  • Dramstiki w sosie, kasza bulgur, surówka z białej kapusty, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Owoce na półmisku ( alergeny:)

 

 

Piątek 25.10

  • Pieczywo wiejskie z masłem, jajko w sosie z groszku zielonego, ogórka kiszonego na majonezie i jogurcie, pomidor, herbata z cytryną, pałki kukurydziane (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne)

  • Zupa szczawiowa z zacierką (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne)

  • Miruna w panierce, ziemniaki, surówka kiszona z buraczkami (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

  • Wafle ryżowe z powidłem śliwkowym i bananem (alergeny:)

  •  

 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, makaron) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.