Jadłospis

   Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym wpływa pozytywnie na zdrowie oraz prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci. Przedszkole korzysta z usług cateringowych. Serwowane posiłki są urozmaicone pod względem produktów z wszystkich grup żywieniowych, tj. zawierają produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, mięso i ryby, czyli produkty dostarczające pełnowartościowego białka, a także warzywa i owoce.

   Pracownicy pedagogiczni przedszkola są przeszkoleni w zakresie prawidłowego karmienia dzieci, czyli prawidłowego pobierania pokarmu z łyżeczki, picia z otwartego kubeczka, jedzenia rękoma, samodzielnego posługiwania się łyżką i widelcem. Wszystkie dzieci mają zapewnioną stałą pomoc logopedyczną podczas przyjmowania posiłków.

 

 

Poniedziałek 14.01

  • Pieczywo z czarnuszką, indyk pieczony, ogórek kiszony, papryka marynowana, herbata z cytryną, (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jajko i produkty pochodne)

  • Zupa ryżowa na rosole ( seler i produkty pochodne)

  • Gulasz drobiowy, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka ( mleko i produkty pochodne)

  • Mini drożdżówka z czekoladą ( alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne)

 

Wtorek 15.01

  • Płatki z kukurydziane z mlekiem, pieczywo ze słonecznikiem, żółty serek z , papryka, sałata zielona, herbatka owocowa (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Zupa grochowa z grzankami ( zboża zawierające gluten)

  • Bitki wieprzowe w sosie , kasza jęczmienna, surówka pekińska z winegretem (mleko i produkty pochodne)

  • Półmisek owocowy

 

 

Środa 16.01

  • Pieczywo graham, szynka domowa, jajko, pomidor, majonez , kawa inka (zboża zawierające gluten,)

  • Herbatniki

  • Zupa z szpinakowa z makaronem ryzowym ( seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

  • Parówka z serem zapiekana w naleśniku z dipem ( mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

  • Jogurt owocowy z chrupkami ( mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

 

 

 

 

Czwartek 17.01

  • Płatki owsiane na mleku, kolorowe tartinki warzywne z serkiem białym i szczypiorkiem, roibos (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Krem warzywny z groszkiem ptysiowym ( zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne)

  • Ryż zapiekany z jabłkami, gruszką i cynamonem z sosem jogurtowym (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Sałatka owocowa

 

Piątek 18.01

  • Pieczywo staropolskie, jajko na twardo, brokuł, kalafior, szczypiorek z sosem śmietanowym, herbata owocowa (zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

  • Pieczywo chrupkie ( zboża zawierając gluten)

  • Barszcz ukraiński ( mleko i produkty pochodne)

  • Rybka panierowana, ziemniaki, surówka kiszona ( zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, )

  • Ciasto jogurtowe z rodzynkami ( zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, makaron) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.