Jadłospis

 

 

Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym wpływa pozytywnie na zdrowie oraz prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci. Przedszkole korzysta z usług cateringowych. Serwowane posiłki są urozmaicone pod względem produktów z wszystkich grup żywieniowych, tj. zawierają produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, mięso i ryby, czyli produkty dostarczające pełnowartościowego białka, a także warzywa i owoce.

Pracownicy pedagogiczni przedszkola są przeszkoleni w zakresie prawidłowego karmienia dzieci, czyli prawidłowego pobierania pokarmu z łyżeczki, picia z otwartego kubeczka, jedzenia rękoma, samodzielnego posługiwania się łyżką i widelcem. Wszystkie dzieci mają zapewnioną stałą pomoc logopedyczną podczas przyjmowania posiłków.

 

Poniedziałek 09.03

  • Pieczywo staropolskie, masło, kabanoski drobiowe, korniszon, papryka konserwowa, herbata z cytryną, owoc do schrupania (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Rosół z makaronem (alergeny: seler i produkty pochodne)

  • Filet z kurczaka w panierce, ziemniaki, mizeria, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten, jajka i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

  • Wafel galaretkowy (alergeny: zboża zawierające gluten)

  • Pieczywo z czarnuszką, masło, szynka wieprzowa, zielona sałata, pomidor, bawarka (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

     

Wtorek 10.03

  • Płatki mieszane z mlekiem, żółty serek, zielony ogórek, rzodkiewka, roibos (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Zupa jarzynowa (alergeny: mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne)

  • Makaron spaghetti bolonese, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten)

  • Owoc (alergeny:)

  • Pieczywo pszenne, pieczony pasztet, pomidor, herbata z sokiem malinowym (alergeny: zboża zawierające gluten)

     

Środa 11.03

  • Pieczywo cebulowe, masło, parówki drobiowe ośmiorniczki, ketchup, napar ziołowy, biszkopty na dobry początek dnia (alergeny: zboża zawierające gluten)

  • Zupa z serków z grzankami (alergeny: seler i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Gołąbki w sosie pieczarkowym, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten)

  • Racuszki z jabłkiem (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne)
     

Czwartek 12.03

  • Płatki owsiane z cynamonem, pieczywo z czarnuszką, masło, kiełbaska szynkowa, ogórek kiszony, pomidor, (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Zupa ogórkowa (seler i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

  • Gulasz drobiowy, kasza jęczmienna, surówka z marchewki, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten)

  • Półmisek owoców (alergeny)

  • Bułeczki z masłem i dżemem, mięta (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

     

Piątek 13.03

  • Pieczywo ciemne, pasta jajeczna, papryka czerwona, ogórek, rzodkiewka, kawa inka (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Zupa pomidorowa z ryżem (alergeny: mleko i produkty pochodne seler i produkty pochodne)

  • Pierogi ruskie z masłem, kompot (zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

  • Kisiel z rodzynkami ( alergeny:)

  • Pieczywo pszenne, masło, żółty serek, zielona sałata, herbata z miodem ( alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, makaron) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.