Jadłospis


Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym wpływa pozytywnie na zdrowie oraz prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci. Przedszkole korzysta z usług cateringowych. Serwowane posiłki są urozmaicone pod względem produktów z wszystkich grup żywieniowych, tj. zawierają produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, mięso i ryby, czyli produkty dostarczające pełnowartościowego białka, a także warzywa i owoce.

Pracownicy pedagogiczni przedszkola są przeszkoleni w zakresie prawidłowego karmienia dzieci, czyli prawidłowego pobierania pokarmu z łyżeczki, picia z otwartego kubeczka, jedzenia rękoma, samodzielnego posługiwania się łyżką i widelcem. Wszystkie dzieci mają zapewnioną stałą pomoc logopedyczną podczas przyjmowania posiłków.


 

Poniedziałek 28.09

  • Pieczywo staropolskie, masło, szynka wieprzowa, pomidor, ogórek zielony, papryka, herbata z cytryną, sezamki (alergeny*: zboża zawierające gluten, sezam i produkty pochodne)

  • Zupa krem warzywny z grzankami (alergeny: seler i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

  • Placki ziemniaczane z gulaszem, ogórek kiszony, kompot (alergeny: jajka i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

  • Owoc (alergeny: zboża zawierające gluten)

 

Wtorek 29.09

  • Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo wiejskie, masło, pieczony pasztet, ogórek konserwowy, papryka konserwowa, roibos (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne)

  • Zupa pieczarkowa z makaronem (alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

  • Mielony wieprzowy, ziemniaki, buraczki, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne)

  • Mini bułeczki z czekoladą ( alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne)

 

Środa 30.09

  • Pieczywo ciemne, serek biały z rzodkiewką, pomidor, rumianek z cytryną, frytki z marchewki (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Zupa królewska z mięsem i warzywami na rosole (alergeny: seler i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

  • Naleśniki z serem i dżemem, kompot (alergeny: jaja i produkty pochodne, mleko i produkty)

  • Budyń z sokiem malinowym (alergeny: mleko i produkty pochodne)

 

Czwartek 01.10

  • Płatki żytnie na mleku z żurawiną, pieczyw z czarnuszką, masło, szynka wieprzowa, rzodkiewka, pomidor, herbata owocowa (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Krem z serków z grzankami (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Potrawka z kurczaka, ryż, surówka z kapusty pekińskiej, kompot (alergeny: mleko i produkty pochodne)

  • Ciasto jogurtowe z owocami ( alergeny: jaja i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

 

Piątek 02.10

  • Pieczywo staropolskie, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, papryka czerwona, rukola, ogórek kiszony, inka , biszkopty do schrupania (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne)

  • Zupa koperkowa z ryżem (alergeny: seler i produkty pochodne)

  • Makaron świderki z serem (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne)

  • Półmisek owoców (alergeny)

 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, makaron) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.