Jadłospis

   Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym wpływa pozytywnie na zdrowie oraz prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci. Przedszkole korzysta z usług cateringowych. Serwowane posiłki są urozmaicone pod względem produktów z wszystkich grup żywieniowych, tj. zawierają produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, mięso i ryby, czyli produkty dostarczające pełnowartościowego białka, a także warzywa i owoce.

   Pracownicy pedagogiczni przedszkola są przeszkoleni w zakresie prawidłowego karmienia dzieci, czyli prawidłowego pobierania pokarmu z łyżeczki, picia z otwartego kubeczka, jedzenia rękoma, samodzielnego posługiwania się łyżką i widelcem. Wszystkie dzieci mają zapewnioną stałą pomoc logopedyczną podczas przyjmowania posiłków.
 

 

 

 

Poniedziałek 17.06

  • Pieczywo z ziarnami, parówki wieprzowe, ogórek, ketchup, herbata z cytryną (zboża zawierające gluten)

  • Pałki kukurydziane

  • Zupa ogórkowa z makaronem ( seler i produkty pochodne)

  • Sznycelki z udźca indyka, ziemniaki, surówka z kapusty białej z jabłkiem , kompot ( zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne)

  • Bułeczka maślana z rodzynką ( zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne)

Wtorek 18.06

  • Płatki czekoladowe z mlekiem (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Pieczywo cebulowe, pasztet pieczony, ogórek konserwowy, pomidor, rumianek (zboża zawierające gluten)

  • Zupa serowo-szpinakowa z grzanką (zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

  • Filet drobiowy pieczony w sosie pieczarkowym, ryż, surówka z marchewki z jabłka (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Naturalny jogurt owocowy, biszkopty roibos (zboża zawierające gluten, mleko i produktu pochodne)

Środa 19.06

  • Weka, schab pieczony, sałata zielona, kiełki, rzodkiew, kawa naturalna (mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko i produkty pochodne)

  • Owoc

  • Krupnik na rosole ( zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne)

  • Makaron z truskawkami, kompot ( zboża zawierające gluten)

  • Wafle ryżowe z miodem i bananami