Jadłospis

Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym wpływa pozytywnie na zdrowie oraz prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci. Przedszkole korzysta z usług cateringowych. Serwowane posiłki są urozmaicone pod względem produktów z wszystkich grup żywieniowych, tj. zawierają produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, mięso i ryby, czyli produkty dostarczające pełnowartościowego białka, a także warzywa i owoce.

Pracownicy pedagogiczni przedszkola są przeszkoleni w zakresie prawidłowego karmienia dzieci, czyli prawidłowego pobierania pokarmu z łyżeczki, picia z otwartego kubeczka, jedzenia rękoma, samodzielnego posługiwania się łyżką i widelcem. Wszystkie dzieci mają zapewnioną stałą pomoc logopedyczną podczas przyjmowania posiłków.


 


Poniedziałek 25.01

  • Pieczywo staropolskie, masło, szynka wieprzowa, pomidor, ogórek zielony, herbata z cytryną, owoc (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Zupa ziemniaczana na rosole (alergeny: seler i produkty pochodne)

  • Zrazy w sosie, kasza gryczana, zielona sałata ze śmietaną, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

  • Półmisek chrupaków 



Wtorek 26.01

  • Kulki czekoladowe z mlekiem, pieczywo cebulowe, masło, żółty serek, zielona sałata, pomidor, herbata z dzikiej róży (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Zupa a la leczo (alergeny: seler i produkty pochodne)

  • Kopytka leniwe z bułką tartą na maśle, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

  • Bułeczka maślana z rodzynkami ( alergeny: zboża zawierając gluten, jaja i produkty pochodne)

 


Środa 27.01

  • Pieczywo cebulowe z masłem, parówki wieprzowe, herbata ziołowa, owoc do schrupania (alergeny: zboża zawierające gluten)

  • Zupa królewska (alergeny)

  • Pałka drobiowa, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot (alergeny)

  • Owoc 


 

Czwartek 28.01

  • Płatki żytnie z rodzynkami i kokosem, pieczywo razowe, masło szynka drobiowa, pomidor, papryka żółta, napar ziołowy (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Zupa ogórkowa z ziemniakami (alergeny: seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

  • Ryba na parze, ziemniaki, buraczki, kompot (alergeny: ryba i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, ryba i produkty pochodne)

  • Ryż z prażonymi jabłkami (alergeny)

 


Piątek 29.01

  • Pieczywo razowe, pasta jajeczna, zielona sałata, rzodkiewka, kawa inka , wafelki orkiszowe (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Barszcz czerwony zabielany z jajkiem (alergeny: jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

  • Makaron z białym serem, kompot (alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

  • Półmisek owoców ( alergeny)

 




Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, makaron) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.