Jadłospis

   Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym wpływa pozytywnie na zdrowie oraz prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci. Przedszkole korzysta z usług cateringowych. Serwowane posiłki są urozmaicone pod względem produktów z wszystkich grup żywieniowych, tj. zawierają produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, mięso i ryby, czyli produkty dostarczające pełnowartościowego białka, a także warzywa i owoce.

   Pracownicy pedagogiczni przedszkola są przeszkoleni w zakresie prawidłowego karmienia dzieci, czyli prawidłowego pobierania pokarmu z łyżeczki, picia z otwartego kubeczka, jedzenia rękoma, samodzielnego posługiwania się łyżką i widelcem. Wszystkie dzieci mają zapewnioną stałą pomoc logopedyczną podczas przyjmowania posiłków.
 

 

Poniedziałek 19.08

  • Pieczywo ciemne, serek topiony, rzodkiewka, papryka marynowana, ogórek, herbata ziołowa z cytryną, pieczywo chrupkie (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami (alergeny: mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne)

  • Klopsiki drobiowe w sosie, ryż, surówka z marchewki na jogurcie naturalnym, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

  • Owoce ( alergeny:)

     

 

Wtorek 20.08

  • Płatki owsiane z daktylami i ziarnami na mleku, tartinki z weka z szynką drobiową z warzywami, herbata z cytryną (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Pomidorowa z ryżem (alergeny: seler i produkty pochodne)

  • Jajko sadzone, ziemniaki, zielona sałata ze śmietaną, kompot (alergeny: jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

  • Wafle ryżowe z dżemem i bananem (alergeny:)

 

 

Środa 21.08

  • Pieczywo ze słonecznikiem, jajko na twardo, serek wiejski, ogórek, kiełki, rzodkiewka, herbata z sokiem malinowym, owoc (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

  • Koperkowa z zacierką (alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

  • Sznycelki rybne, ziemniaki, kiszona surówka, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten)

  • Deser makaronowy z jogurtem borówkowym (alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

 

 

Czwartek 22.08

  • Płatki miodowe z mlekiem, pieczywo razowe, serek żółty, szynka do wyboru, papryka, zielona sałata, woda z miętą i cytryną (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Krem porowy z grzankami (alergeny: seler i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

  • Filet panierowany, ziemniaki, delikatna ćwikła , kompot (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

  • Galaretka z owocami z czekoladą i kokosem ( alergeny:)

 

 

Piątek 23.08

  • Pieczywo graham, pasta jajeczna z dodatkiem awokado, szczypiorek, pomidor, górek, kawa inka, owoc na koniec tygodnia (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne)

  • Zupa szpinakowa z makaronem (alergeny: seler i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

  • Knedle ze śliwką w sosie (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

  • Racuszki z jabłkami (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)

 

 

 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, makaron) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.