Jadłospis

   Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym wpływa pozytywnie na zdrowie oraz prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci. Przedszkole korzysta z usług cateringowych. Serwowane posiłki są urozmaicone pod względem produktów z wszystkich grup żywieniowych, tj. zawierają produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, mięso i ryby, czyli produkty dostarczające pełnowartościowego białka, a także warzywa i owoce.

   Pracownicy pedagogiczni przedszkola są przeszkoleni w zakresie prawidłowego karmienia dzieci, czyli prawidłowego pobierania pokarmu z łyżeczki, picia z otwartego kubeczka, jedzenia rękoma, samodzielnego posługiwania się łyżką i widelcem. Wszystkie dzieci mają zapewnioną stałą pomoc logopedyczną podczas przyjmowania posiłków.
 

 

Poniedziałek 18.03

  • Pieczywo ze słonecznikiem, jajecznica na maśle z pary, herbata z cytryną. (alergeny*: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne)

  • Zupa jarzynowa makaronem (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne)

  • Zraziki wieprzowe w sosie, kasz jęczmienna, surówka z selera, kompot (alergeny: gluten i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne) banan

Wtorek 19.03

  • Płatki żytnie na mleku ( alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Weka z rzodkiewką, pasztet pieczony, pomidor i szczypiorek, herbata owocowa. (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Zupa krem czosnkowy z grzanką tostową (alergeny: seler i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

  • Rolada drobiowa z serem w sosie, ziemniaki , surówka włoska, kompot (alergeny: mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne)

  • Racuszki z gruszką (alergeny: jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochoidne)

 

Środa 20.03

  • Pieczywo graham, szynka, zielona sałata, biała rzodkiew, pomidor, ogórek, Roibos (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Owoc

  • Żurek z ziemniaczkami ( alergeny: zboża zawierające gluten)

  • Ggołabki w sosie pomidorowym, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne)

  • Budyń czekoladowy z bananem i kokosem (alergeny: mleko i produkty pochodne)

 

Czwartek 21.03

  • Zupa mleczna z makaronem ryżowym ( alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

  • Kromeczki warzywne z pasztetem kremowym z pieczywem cebulowym, roibos (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne)

  • Zupa fasolowa (alergeny: zboża zawierające gluten)

  • Kotlet schabowy, ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne)

  • Jogurt owocowy z herbatnikami (alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

 

Piątek 22.03

  • Pieczywo cebulowe, pasta z rybno serowa, szczypiorek, rzodkiewka, pomidor, bawarka (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jajko i produkty pochodne)

  • Sezamki ( alergeny: zboża zawierające gluten)

  • Krupnik (alergeny: seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

  • Kotleciki jajeczne w sosie koperkowym, ziemniaki, duszona marchewka, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko)

  • Sałatka owocowa

 

 
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, makaron) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.