REKRUTACJA NA ROK SZKOLNY 2021/2022 - Aktualności
Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym wpływa pozytywnie na zdrowie oraz prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci. Przedszkole korzysta z usług cateringowych. Serwowane posiłki są urozmaicone pod względem produktów z wszystkich grup żywieniowych, tj. zawierają produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, mięso i ryby, czyli produkty dostarczające pełnowartościowego białka, a także warzywa i owoce.
Pracownicy pedagogiczni przedszkola są przeszkoleni w zakresie prawidłowego karmienia dzieci, czyli prawidłowego pobierania pokarmu z łyżeczki, picia z otwartego kubeczka, jedzenia rękoma, samodzielnego posługiwania się łyżką i widelcem. Wszystkie dzieci mają zapewnioną stałą pomoc logopedyczną podczas przyjmowania posiłków.
Poniedziałek 25.01
Pieczywo staropolskie, masło, szynka wieprzowa, pomidor, ogórek zielony, herbata z cytryną, owoc (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)
Zupa ziemniaczana na rosole (alergeny: seler i produkty pochodne)
Zrazy w sosie, kasza gryczana, zielona sałata ze śmietaną, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)
Półmisek chrupaków
Wtorek 26.01
Kulki czekoladowe z mlekiem, pieczywo cebulowe, masło, żółty serek, zielona sałata, pomidor, herbata z dzikiej róży (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)
Zupa a la leczo (alergeny: seler i produkty pochodne)
Kopytka leniwe z bułką tartą na maśle, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)
Bułeczka maślana z rodzynkami ( alergeny: zboża zawierając gluten, jaja i produkty pochodne)
Środa 27.01
Pieczywo cebulowe z masłem, parówki wieprzowe, herbata ziołowa, owoc do schrupania (alergeny: zboża zawierające gluten)
Zupa królewska (alergeny)
Pałka drobiowa, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot (alergeny)
Owoc
Czwartek 28.01
Płatki żytnie z rodzynkami i kokosem, pieczywo razowe, masło szynka drobiowa, pomidor, papryka żółta, napar ziołowy (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)
Zupa ogórkowa z ziemniakami (alergeny: seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)
Ryba na parze, ziemniaki, buraczki, kompot (alergeny: ryba i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, ryba i produkty pochodne)
Ryż z prażonymi jabłkami (alergeny)
Piątek 29.01
Pieczywo razowe, pasta jajeczna, zielona sałata, rzodkiewka, kawa inka , wafelki orkiszowe (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)
Barszcz czerwony zabielany z jajkiem (alergeny: jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne)
Makaron z białym serem, kompot (alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)
Półmisek owoców ( alergeny)
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, makaron) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.