Jadłospis


Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym wpływa pozytywnie na zdrowie oraz prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci. Przedszkole korzysta z usług cateringowych. Serwowane posiłki są urozmaicone pod względem produktów z wszystkich grup żywieniowych, tj. zawierają produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, mięso i ryby, czyli produkty dostarczające pełnowartościowego białka, a także warzywa i owoce.

Pracownicy pedagogiczni przedszkola są przeszkoleni w zakresie prawidłowego karmienia dzieci, czyli prawidłowego pobierania pokarmu z łyżeczki, picia z otwartego kubeczka, jedzenia rękoma, samodzielnego posługiwania się łyżką i widelcem. Wszystkie dzieci mają zapewnioną stałą pomoc logopedyczną podczas przyjmowania posiłków.



 

Poniedziałek 23.11

  • Pieczywo staropolskie, masło, szynka wieprzowa, ogórek zielony, pomidor, rzodkiew, herbata z cytryną, biszkopty na dobry początek dnia (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Zupa krupnik (alergeny: seler i produkty pochodne)

  • Pieczeń rzymska, ziemniaki, surówka pekińska, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten, jajka i produkty pochodne)

  • Półmisek owoców 

 


Wtorek 24.11

  • Zupa mleczna z drobnym makaronem, żółty ser, zielony ogórek, rzodkiewka (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Zupa brokułowa z ryżem (alergeny: mleko i produkty pochodne,seler i produkty pochodne)

  • Kopytka z gulaszem z szynki wieprzowej, ogórek kiszony, kompot (alergeny: jaja i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

  • Bułeczka maślana z kruszonką i rodzynkami (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne)

 


Środa 25.11

  • Pieczywo cebulowe, masło, kiełbaska szynkowa , zielona sałata, papryka żółta , napar ziołowy, owoc do schrupania (alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Żurek z kiełbaską (alergeny: zboża zawierające gluten)

  • Risotto z kurczakiem i warzywami, kompot 

  • Racuszki z borówkami (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko)

 


Czwartek 26.11

  • Płatki owsiane z cynamonem, pieczywo z czarnuszką, masło, pasta warzywna, kiełki, pomidor,  (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Zupa grysikowa na rosole (seler i produkty pochodne, zboża zawierające gluten)

  • Roladka drobiowa w panierce, ziemniaki, buraczki, kompot (alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne)

  • Ryż z musem truskawkowym 

 



Piątek 27.11

  • Pieczywo cebulowe z masłem, biały serek fromage, zielona sałata, rzodkiewka, kakao, owoc na koniec tygodnia (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne)

  • Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym (alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne)

  • Pierogi ruskie z masłem, kompot ( zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne)

  • Sałatka owocowa 

 



Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, makaron) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.